Draadloos opladen: wat is het en hoe werkt het?

Draadloos opladen: wat is het en hoe werkt het? 

Je kan er bijna niet meer om heen: draadloos opladen. Maar wat is draadloos opladen precies, en hoe werkt het? En wat zijn de voor- en nadelen van draadloos opladen? In dit artikel lees je er meer over. 

Wat is draadloos opladen?

Draadloos opladen: je kan er tegenwoordig niet meer omheen. Maar wat is draadloos opladen precies? Een draadloze oplader biedt je de mogelijkheid om je smartphone op te laden door deze simpelweg op de oplader te leggen. Draadloos opladen maakt gebruik van de Qi-technologie. 

Hoe werkt draadloos opladen?

Draadloos opladen werkt op ongeveer dezelfde manier als het opladen van een elektrische tandenborstel. Zoals je waarschijnlijk al weet, werkt dit ontzettend makkelijk. Je hebt vanaf nu geen gedoe meer met een kabelverbinding tussen je telefoon en de oplader: je legt je smartphone simpelweg op de lader en dan doet de Qi-technologie automatisch zijn werk. Het oplaadstation is echter wél verbonden met het stopcontact door middel van een kabel.

Draadloos opladen werkt als volgt. De Qi-technologie werkt met elektromagnetische inductie, waarbij de oplader een elektromagnetisch veld creëert door twee spoelen te gebruiken. Energie wordt verzonden door de eerste spoel, die een elektromagnetisch veld veroorzaakt. Vervolgens wordt deze energie verzonden naar de tweede spoel, waarna de batterij wordt opgeladen. 

 

Voordelen

 

Draadloos opladen heeft zowel voor- als nadelen. Een belangrijk voordeel van draadloos opladen is dat de nieuwere smartphones vaak geen aparte uitgang meer hebben voor het opladen en muziek luisteren. Daarom sta je voor de lastige keuze: óf je telefoon opladen óf muziek luisteren. Met een draadloze oplader hoef je niet meer te kiezen omdat de uitgang voor het opladen vrij blijft terwijl je naar muziek luistert.

 

Daarnaast is het gedoe met een kabel tussen je smartphone en het stopcontact is ook verleden tijd. Je hebt namelijk geen kabel meer nodig om je telefoon op te laden. Dit betekent ook dat de USB aansluiting minder gebruikt wordt, dit vermindert slijtage.

Nadelen

Een smartphone die via een kabel wordt opgeladen kun je blijven gebruiken. Echter gaat dit met een draadloze oplader wat lastiger. Als je je telefoon wilt blijven gebruiken zal je over de draadloze oplader heen moeten buigen of je smartphone van de oplader halen.

Let op! Het is belangrijk om altijd te checken of jouw draadloze oplader ‘Qi-certified’ is. Dit is te vinden op de verpakking. Staat het er niet, dan kan het apparaat schade richten aan je telefoon tot brandschade aan toe.

BeHello draadloze opladers

Wil je ook graag draadloos opladen? BeHello biedt twee draadloze opladers aan. Ontdek de BeHello draadloze opladers hier!

 

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb het privacybeleid gelezen.

Verwante artikelen